It will take 5 Seconds to Subscribe Us
အစာစားၿပီးတိုင္း အစာမေၾက ဘူး၊ ဗိုက္ႀကီးပြေနတယ္၊ ကသိက
ေအာက္ နဲ႔ ေနလို႔ မေကာင္းဘူး။ စား ၿပီးတာနဲ႔ ဗိုက္ရစ္ရစ္လာလို႔ သန္႔စင္
ခန္း ဝင္ေပမယ့္လည္း ဝမ္းကခ်ဳပ္ သလိုလိုျဖစ္ၿပီး ေနရတာမေကာင္းဘူး' စသည္ျဖင့္
လူနာေတြေျပာေလ့ရွိပါ တယ္။ ဒီ့ျပင္ ေနေကာင္းတဲ့သူေတြ
အရြယ္ေကာင္းေကာင္းလူငယ္ေတြလည္း ဒီလိုေျပာတတ္ပါေသးတယ္။ ဒါ ေၾကာင့္
အစာေၾကေဆး၊ ေလေဆး စသည္တို႔ဟာေရာင္းေကာင္းျမဲေရာင္း ေကာင္းေနတာကို
အားလံုးသိၿပီးျဖစ္ ပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္ ဒီလိုျဖစ္ရတာလဲ။ မိမိစားတဲ့ အစားအစာအမ်ိဳးအစား၊ အေပ်ာ့အမာ၊ အခ်ဥ္အစပ္မ်ားဟာ မိမိ နဲ႔ဓာတ္တည့္၊ မတည့္စတဲ့ အေျခအေန ေတြနဲ႔ အမ်ားႀကီး သက္ဆိုင္ပါတယ္။ ဒီ့ျပင္မိမိအေနအထိုင္ အေလ့အက်င့္ နဲ႔လည္း သက္ဆိုင္ေနပါတယ္။ အစား အစာကို အခ်ိန္မွန္မွန္ စားျဖစ္လား၊ အခ်ိန္လြန္ အဆာခံၿပီးမွ စားျဖစ္ သလား။ အခ်ဥ္ေတြ၊ အစပ္ေတြ၊ အငန္ေတြ မ်ားမ်ားစားမွ လွ်ာအရ သာထိမိလို႔ အဲဒီလို အရသာရွိတဲ့ လက္လုပ္ခ်ဥ္ေတြခ်ည္း ေန႔စဥ္ရက္ ဆက္စားမိသြားလား။ အခ်ဥ္ေဖာက္ ထားတဲ့ ပဲငါးပိေတြ၊ ဆီတိုဟူးလို ခပ္စပ္စပ္အစားအစာေတြ၊ မုန္ညင္း ခ်ဥ္လို လက္လုပ္ခ်ဥ္ေတြကိုမွ ႀကိဳက္ တတ္လို႔ မၾကာခဏ စားျဖစ္တာမ်ိဳးရွိ အစိမ္းလိုက္သုပ္စားတတ္တဲ့ အေလ့ အထရွိသလားဆိုတာ ဆန္းစစ္ဖို႔လိုပါ တယ္။ ဒီ့ျပင္ အစာစားတဲ့အခါတိုင္း ဘယ္လိုစားေသာက္ခဲ့သလဲဆိုတာ လည္း သတိထားလိုက္ပါ။
အဲဒီလို မိမိရဲ႕ အေလ့အထေလး ေတြနဲ႔ မိမိစားေသာက္ေနထိုင္ရာမွာ အဆင္ေျပေျပ အခက္အခဲျပႆနာ မရွိ က်န္းမာစြာ သြားလာႏိုင္ေနရင္ ဘာမွ မသိလိုက္ဘဲ ဘဝကိုေပ်ာ္ေပ်ာ္ ရႊင္ရႊင္ ျဖတ္သန္းခဲ့ႏိုင္သလို မိမိရဲ႕ အက်င့္စ႐ိုက္ေလးေတြဟာ က်န္းမာ ေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့အခါ အထက္ပါ ဝမ္းဗိုက္ျပႆနာေပါင္းစံုဝင္လာႏိုင္ပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင္ဟာ ေအာက္ပါ အတိုင္း ေနထိုင္စားေသာက္သူျဖစ္ပါ သလားဆိုတာ ပထမဦးဆံုး အေျဖရွာ ၾကည့္ပါ။
(၁) အစားစားလွ်င္အခ်ိန္ေပး အခ်ိန္ယူၿပီး စားတတ္ပါရဲ႔လား
တခ်ိဳ႕က အစားစားတာ အရမ္း ျမန္တတ္တယ္။ အစားကို ပါးစပ္ထဲ အလြယ္တကူပစ္ထည့္ၿပီး တစ္ခါ ေလာက္သာဝါးၿပီး မ်ိဳခ်ပစ္လိုက္တယ္။ ၾကာရွည္မွာ ဒါဟာ က်န္းမာေရး ျပႆနာျဖစ္လာႏိုင္သလို ကိုယ္ အေလးခ်ိန္တိုးတဲ့သူေတြမွာ အစားစား တာ ျမန္လြန္းတဲ့အတြက္ အစားေတြ ခႏၶာကိုယ္ထဲပိုဝင္ၿပီး စားမိေစပါတယ္။ မာတဲ့ၾကမ္းတဲ့ အစားအစာေတြဟာ အစာေၾကညက္ဖို႔ အခ်ိန္အေတာ္ေပး ရပါလိမ့္မယ္။ ခ်ဥ္တဲ့စပ္တဲ့ အစား အစာေတြ ဥပမာ-င႐ုတ္သီး၊ အခ်ဥ္ အစားအစာမ်ား၊ ဟင္းခတ္မဆလာ စသည္တို႔ဟာ စားသံုးတဲ့ ပမာဏ သိပ္မ်ားလြန္းပါက သင့္အစာအိမ္နဲ႔ အူတြင္းနံရံကလာပ္ စည္းမ်ားအား ကသိကေအာက္ျဖစ္ေစမွာ မလြဲပါ။ အစာစားတဲ့အခါ သင့္တင့္မွ်တေအာင္ စားသင့္သလို အစာကိုေၾကလြယ္ ေအာင္ သြားေတြကလည္း ခပ္ၾကာ ၾကာဝါးေပးရန္ လိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာစားခ်ိန္ကို မိနစ္ ၂၀ ၊ နာရီဝက္ ေလာက္ေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္တိုးမွာ စိုးရိမ္သူေတြ အတြက္လည္း ဒီလိုစားေသာက္တဲ့ နည္းဟာ လူကိုဗိုက္ျပည့္ဝတဲ့ဆႏၵ ျဖစ္ေစၿပီး အစားေတြ အမ်ားႀကီး မစားမိေစတဲ့အျပင္ အစာမေၾကတဲ့ ျပႆနာလည္း မျဖစ္ေပၚေစပါ။
(၂) အဆီဓာတ္မ်ားတဲ႔ အစားစာေတြၾကိဳက္တတ္ဘူးလား
တခ်ိဳ႕က အေၾကာ္အေလွာ္ေတြ သိပ္ႀကိဳက္တတ္တယ္။ နံနက္စာကို အေၾကာ္မ်ိဳးစံုနဲ႔ စားတတ္တဲ့ ျမန္မာ့ ဓေလ့ဟာလည္း အ႐ိုးစြဲေနၿပီးျဖစ္တတ္ တယ္။ တခ်ိဳ႕ဆိုရင္ ေန႔တိုင္းအေၾကာ္ နဲ႔ တိုဟူးသုပ္စပ္စပ္ငန္ငန္ေလး စား ေပမယ့္ ႐ိုးမသြားဘူးတဲ့။ အေၾကာ္ င႐ုတ္သီး၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏိုင္ႏိုင္ ေထာင္းထည့္ၿပီး နံနံပင္ေလး၊ ဆား ေလးခတ္ကာ တို႔ႏွစ္စားေလ့ရွိျပန္ပါ တယ္။ ေရာင္းခ်တဲ့သူက အဲဒီအေၾကာ္ နဲ႔ အခ်ဥ္ရည္ထည့္ထားတဲ့ အိုးတို႔ကို ေန႔စဥ္ ဆပ္ျပာနဲ႔ေဆးေၾကာ၊ မေၾကာ ကို ဘယ္သူကမွ သိမွာမဟုတ္ပါဘူး။ အေၾကာ္ဆိုတာကလည္း ဆီမ်ား မ်ားႏွင့္ေၾကာ္မွ ရြၿပီးျြကပ္ကာ စားလို႔ ေကာင္းတာမို႔ စားၿပီးရင္း စားခ်င္ကာ စိတ္မထိန္း ခ်ဳပ္ႏိုင္သူေတြအတြက္ အမ်ားႀကီး စားမိတတ္တယ္။ အေၾကာ္ က နံနက္ခင္းစာတင္မကပါဘူး ညေန ခင္း ၃နာရီ ၄နာရီေလာက္မွာလည္း ေရာင္းတတ္ေတာ့ ညစာဟင္းအျဖစ္ စားတတ္တဲ့ဓေလ့လည္း ရြာေတြမွာ သာမက ၿမိဳ႕ႀကီးေတြမွာပါ ေတြ႕ေန ရပါတယ္။ ဒီအေၾကာ္အေလွာ္ေတြ၊ အဆီဓာတ္ျမင့္မားတဲ့ အျခားအစား အစာေတြကလည္း အစာေၾကရန္ မလြယ္ကူတဲ့အျပင္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာလ္ဓာတ္ကို ျမင့္မား ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီအေလ့အထ ရွိသူမ်ား မိမိရဲ႕အမူအက်င့္ကို ေျပာင္း လဲက်င့္သံုးေနထိုင္ စားေသာက္ရန္ လိုေပလိမ့္မယ္။ စားသံုးတဲ့ အိုး၊ ခြက္၊ ပန္းကန္ေတြ မသန္႔ရွင္းပါကလည္း သန္ေကာင္ကဲ့သို႔ေသာ ကပ္ပါးပိုးေတြ အဆစ္ဝင္ၿပီး ဝမ္းဗိုက္ျပႆနာေပး တတ္တယ္။
(၃) အရက္ေသာက္တတ္သလား
အရက္ေသာက္သူေတြအဖို႔ အျမည္းမေကာင္းရင္ အစားမစားျဖစ္ ေတာ့ပါဘူး။ အစာမစားဘဲ အရက္ ခ်ည္းဖိေသာက္တဲ့အတြက္ အစာအိမ္ ထဲမွာ အစာလည္းမရွိ၊ အရက္ေၾကာင့္ အာဟာရဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့လာသလို အစာအိမ္နဲ႔ အူသိမ္ဦးပိုင္းမွာလည္း အနာျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ထိုအစာ အိမ္နာေတြက လူကို ကသိကေအာက္ ျဖစ္သလို အရက္ခ်ည္း ဖိေသာက္ မိေလ ပိုဆိုးေလျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရက္ေသာက္တဲ့ အမူ အက်င့္ကို ျပင္ႏိုင္ရင္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။
(၄) ေဆးလိပ္ေရာ ေသာက္တတ္ပါသလား
အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း အနာ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အခ်က္အလက္ေတြထဲ မွာ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းဟာလည္း အပါအဝင္ျဖစ္ပါတယ္။ ေဆးလိပ္ေငြ႕နဲ႔ ေဆးရြက္ႀကီးမွာပါတဲ့ နီကိုတင္းဓာတ္ ဟာ အစာအိမ္အတြင္း အူနံရံေတြက အက္စစ္ဓာတ္ေတြ ပိုထြက္ေစရန္ လံႈ႕ေဆာ္ေပးတတ္ပါတယ္။ အက္စစ္ ဓာတ္ေတြအထြက္မ်ားေတာ့ အူနံရံ ေလးေတြေလာင္ကြ်မ္းကာ အနာ ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဆးရြက္ႀကီးနဲ႔ ေဆးလိပ္၊ စီးကရက္ ေတြ ႐ွဴတာေသာက္တာ မေကာင္း မွန္းသိလာတဲ့အေလ်ာက္ ျဖတ္ဖို႔ သင့္ၿပီဆိုတာ အေရးထား စဥ္းစား သင့္ပါတယ္။ အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံမွာ ကေလးငယ္ေတြ ေဆးလိပ္စြဲေန ေၾကာင္း ေထာက္ျပလိုက္တဲ့အခါ ဒါ ဘယ္သူ႔ေၾကာင့္လဲဆိုတာ မိဘေတြ သတိထားသင့္ပါတယ္။ ေဆးလိပ္ ေၾကာင့္ ကင္ဆာကဲ့သို႔ေသာ ေရာဂါ ဆိုးႀကီးေတြအျပင္ တျခား က်န္းမာ ေရး ျပႆနာေတြ အမ်ားႀကီးျဖစ္ လာေနတာကို လ်စ္လ်ဴ႐ႈမထားသင့္ ေၾကာင္းေဖာ္ျပရင္းနိဂံုးခ်ဳပ္လိုက္ပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္ ဒီလိုျဖစ္ရတာလဲ။ မိမိစားတဲ့ အစားအစာအမ်ိဳးအစား၊ အေပ်ာ့အမာ၊ အခ်ဥ္အစပ္မ်ားဟာ မိမိ နဲ႔ဓာတ္တည့္၊ မတည့္စတဲ့ အေျခအေန ေတြနဲ႔ အမ်ားႀကီး သက္ဆိုင္ပါတယ္။ ဒီ့ျပင္မိမိအေနအထိုင္ အေလ့အက်င့္ နဲ႔လည္း သက္ဆိုင္ေနပါတယ္။ အစား အစာကို အခ်ိန္မွန္မွန္ စားျဖစ္လား၊ အခ်ိန္လြန္ အဆာခံၿပီးမွ စားျဖစ္ သလား။ အခ်ဥ္ေတြ၊ အစပ္ေတြ၊ အငန္ေတြ မ်ားမ်ားစားမွ လွ်ာအရ သာထိမိလို႔ အဲဒီလို အရသာရွိတဲ့ လက္လုပ္ခ်ဥ္ေတြခ်ည္း ေန႔စဥ္ရက္ ဆက္စားမိသြားလား။ အခ်ဥ္ေဖာက္ ထားတဲ့ ပဲငါးပိေတြ၊ ဆီတိုဟူးလို ခပ္စပ္စပ္အစားအစာေတြ၊ မုန္ညင္း ခ်ဥ္လို လက္လုပ္ခ်ဥ္ေတြကိုမွ ႀကိဳက္ တတ္လို႔ မၾကာခဏ စားျဖစ္တာမ်ိဳးရွိ အစိမ္းလိုက္သုပ္စားတတ္တဲ့ အေလ့ အထရွိသလားဆိုတာ ဆန္းစစ္ဖို႔လိုပါ တယ္။ ဒီ့ျပင္ အစာစားတဲ့အခါတိုင္း ဘယ္လိုစားေသာက္ခဲ့သလဲဆိုတာ လည္း သတိထားလိုက္ပါ။
အဲဒီလို မိမိရဲ႕ အေလ့အထေလး ေတြနဲ႔ မိမိစားေသာက္ေနထိုင္ရာမွာ အဆင္ေျပေျပ အခက္အခဲျပႆနာ မရွိ က်န္းမာစြာ သြားလာႏိုင္ေနရင္ ဘာမွ မသိလိုက္ဘဲ ဘဝကိုေပ်ာ္ေပ်ာ္ ရႊင္ရႊင္ ျဖတ္သန္းခဲ့ႏိုင္သလို မိမိရဲ႕ အက်င့္စ႐ိုက္ေလးေတြဟာ က်န္းမာ ေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့အခါ အထက္ပါ ဝမ္းဗိုက္ျပႆနာေပါင္းစံုဝင္လာႏိုင္ပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင္ဟာ ေအာက္ပါ အတိုင္း ေနထိုင္စားေသာက္သူျဖစ္ပါ သလားဆိုတာ ပထမဦးဆံုး အေျဖရွာ ၾကည့္ပါ။
(၁) အစားစားလွ်င္အခ်ိန္ေပး အခ်ိန္ယူၿပီး စားတတ္ပါရဲ႔လား
တခ်ိဳ႕က အစားစားတာ အရမ္း ျမန္တတ္တယ္။ အစားကို ပါးစပ္ထဲ အလြယ္တကူပစ္ထည့္ၿပီး တစ္ခါ ေလာက္သာဝါးၿပီး မ်ိဳခ်ပစ္လိုက္တယ္။ ၾကာရွည္မွာ ဒါဟာ က်န္းမာေရး ျပႆနာျဖစ္လာႏိုင္သလို ကိုယ္ အေလးခ်ိန္တိုးတဲ့သူေတြမွာ အစားစား တာ ျမန္လြန္းတဲ့အတြက္ အစားေတြ ခႏၶာကိုယ္ထဲပိုဝင္ၿပီး စားမိေစပါတယ္။ မာတဲ့ၾကမ္းတဲ့ အစားအစာေတြဟာ အစာေၾကညက္ဖို႔ အခ်ိန္အေတာ္ေပး ရပါလိမ့္မယ္။ ခ်ဥ္တဲ့စပ္တဲ့ အစား အစာေတြ ဥပမာ-င႐ုတ္သီး၊ အခ်ဥ္ အစားအစာမ်ား၊ ဟင္းခတ္မဆလာ စသည္တို႔ဟာ စားသံုးတဲ့ ပမာဏ သိပ္မ်ားလြန္းပါက သင့္အစာအိမ္နဲ႔ အူတြင္းနံရံကလာပ္ စည္းမ်ားအား ကသိကေအာက္ျဖစ္ေစမွာ မလြဲပါ။ အစာစားတဲ့အခါ သင့္တင့္မွ်တေအာင္ စားသင့္သလို အစာကိုေၾကလြယ္ ေအာင္ သြားေတြကလည္း ခပ္ၾကာ ၾကာဝါးေပးရန္ လိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာစားခ်ိန္ကို မိနစ္ ၂၀ ၊ နာရီဝက္ ေလာက္ေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္တိုးမွာ စိုးရိမ္သူေတြ အတြက္လည္း ဒီလိုစားေသာက္တဲ့ နည္းဟာ လူကိုဗိုက္ျပည့္ဝတဲ့ဆႏၵ ျဖစ္ေစၿပီး အစားေတြ အမ်ားႀကီး မစားမိေစတဲ့အျပင္ အစာမေၾကတဲ့ ျပႆနာလည္း မျဖစ္ေပၚေစပါ။
(၂) အဆီဓာတ္မ်ားတဲ႔ အစားစာေတြၾကိဳက္တတ္ဘူးလား
တခ်ိဳ႕က အေၾကာ္အေလွာ္ေတြ သိပ္ႀကိဳက္တတ္တယ္။ နံနက္စာကို အေၾကာ္မ်ိဳးစံုနဲ႔ စားတတ္တဲ့ ျမန္မာ့ ဓေလ့ဟာလည္း အ႐ိုးစြဲေနၿပီးျဖစ္တတ္ တယ္။ တခ်ိဳ႕ဆိုရင္ ေန႔တိုင္းအေၾကာ္ နဲ႔ တိုဟူးသုပ္စပ္စပ္ငန္ငန္ေလး စား ေပမယ့္ ႐ိုးမသြားဘူးတဲ့။ အေၾကာ္ င႐ုတ္သီး၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏိုင္ႏိုင္ ေထာင္းထည့္ၿပီး နံနံပင္ေလး၊ ဆား ေလးခတ္ကာ တို႔ႏွစ္စားေလ့ရွိျပန္ပါ တယ္။ ေရာင္းခ်တဲ့သူက အဲဒီအေၾကာ္ နဲ႔ အခ်ဥ္ရည္ထည့္ထားတဲ့ အိုးတို႔ကို ေန႔စဥ္ ဆပ္ျပာနဲ႔ေဆးေၾကာ၊ မေၾကာ ကို ဘယ္သူကမွ သိမွာမဟုတ္ပါဘူး။ အေၾကာ္ဆိုတာကလည္း ဆီမ်ား မ်ားႏွင့္ေၾကာ္မွ ရြၿပီးျြကပ္ကာ စားလို႔ ေကာင္းတာမို႔ စားၿပီးရင္း စားခ်င္ကာ စိတ္မထိန္း ခ်ဳပ္ႏိုင္သူေတြအတြက္ အမ်ားႀကီး စားမိတတ္တယ္။ အေၾကာ္ က နံနက္ခင္းစာတင္မကပါဘူး ညေန ခင္း ၃နာရီ ၄နာရီေလာက္မွာလည္း ေရာင္းတတ္ေတာ့ ညစာဟင္းအျဖစ္ စားတတ္တဲ့ဓေလ့လည္း ရြာေတြမွာ သာမက ၿမိဳ႕ႀကီးေတြမွာပါ ေတြ႕ေန ရပါတယ္။ ဒီအေၾကာ္အေလွာ္ေတြ၊ အဆီဓာတ္ျမင့္မားတဲ့ အျခားအစား အစာေတြကလည္း အစာေၾကရန္ မလြယ္ကူတဲ့အျပင္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာလ္ဓာတ္ကို ျမင့္မား ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီအေလ့အထ ရွိသူမ်ား မိမိရဲ႕အမူအက်င့္ကို ေျပာင္း လဲက်င့္သံုးေနထိုင္ စားေသာက္ရန္ လိုေပလိမ့္မယ္။ စားသံုးတဲ့ အိုး၊ ခြက္၊ ပန္းကန္ေတြ မသန္႔ရွင္းပါကလည္း သန္ေကာင္ကဲ့သို႔ေသာ ကပ္ပါးပိုးေတြ အဆစ္ဝင္ၿပီး ဝမ္းဗိုက္ျပႆနာေပး တတ္တယ္။
(၃) အရက္ေသာက္တတ္သလား
အရက္ေသာက္သူေတြအဖို႔ အျမည္းမေကာင္းရင္ အစားမစားျဖစ္ ေတာ့ပါဘူး။ အစာမစားဘဲ အရက္ ခ်ည္းဖိေသာက္တဲ့အတြက္ အစာအိမ္ ထဲမွာ အစာလည္းမရွိ၊ အရက္ေၾကာင့္ အာဟာရဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့လာသလို အစာအိမ္နဲ႔ အူသိမ္ဦးပိုင္းမွာလည္း အနာျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ထိုအစာ အိမ္နာေတြက လူကို ကသိကေအာက္ ျဖစ္သလို အရက္ခ်ည္း ဖိေသာက္ မိေလ ပိုဆိုးေလျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရက္ေသာက္တဲ့ အမူ အက်င့္ကို ျပင္ႏိုင္ရင္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။
(၄) ေဆးလိပ္ေရာ ေသာက္တတ္ပါသလား
အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း အနာ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အခ်က္အလက္ေတြထဲ မွာ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းဟာလည္း အပါအဝင္ျဖစ္ပါတယ္။ ေဆးလိပ္ေငြ႕နဲ႔ ေဆးရြက္ႀကီးမွာပါတဲ့ နီကိုတင္းဓာတ္ ဟာ အစာအိမ္အတြင္း အူနံရံေတြက အက္စစ္ဓာတ္ေတြ ပိုထြက္ေစရန္ လံႈ႕ေဆာ္ေပးတတ္ပါတယ္။ အက္စစ္ ဓာတ္ေတြအထြက္မ်ားေတာ့ အူနံရံ ေလးေတြေလာင္ကြ်မ္းကာ အနာ ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဆးရြက္ႀကီးနဲ႔ ေဆးလိပ္၊ စီးကရက္ ေတြ ႐ွဴတာေသာက္တာ မေကာင္း မွန္းသိလာတဲ့အေလ်ာက္ ျဖတ္ဖို႔ သင့္ၿပီဆိုတာ အေရးထား စဥ္းစား သင့္ပါတယ္။ အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံမွာ ကေလးငယ္ေတြ ေဆးလိပ္စြဲေန ေၾကာင္း ေထာက္ျပလိုက္တဲ့အခါ ဒါ ဘယ္သူ႔ေၾကာင့္လဲဆိုတာ မိဘေတြ သတိထားသင့္ပါတယ္။ ေဆးလိပ္ ေၾကာင့္ ကင္ဆာကဲ့သို႔ေသာ ေရာဂါ ဆိုးႀကီးေတြအျပင္ တျခား က်န္းမာ ေရး ျပႆနာေတြ အမ်ားႀကီးျဖစ္ လာေနတာကို လ်စ္လ်ဴ႐ႈမထားသင့္ ေၾကာင္းေဖာ္ျပရင္းနိဂံုးခ်ဳပ္လိုက္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment