It will take 5 Seconds to Subscribe Us
သင့္က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေအာင္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ သံုးၾကစို႔
ေဂ်ာ္ဂ်ီယာ တကၠသိုလ္မွ သုေတသန ျပဳလုပ္ခ်က္အရ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြဟာ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အသံုးဝင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ကို အမ်ားႀကီး အသံုးျပဳစရာ မလိုအပ္ပါဘူး။ ဟင္းေတြအေပၚ အနည္းငယ္ ခတ္လိုက္တာနဲ႔ က်န္းမာေရးအတြက္ ႀကီးမားတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မွာ ပါဝင္တဲ့ လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ဳိးရွိ ျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ သိပ္သည္းမႈ ျပင္းအားမ်ားစြာ (Concentrated) ပါဝင္ေနလို႔ပါ။ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ ဘယ္လို အက်ဳိးျပဳႏိုင္တယ္ဆိုတာကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
ေလးညႇင္းပြင့္အသံုးျပဳၿပီး က်န္းမာေအာင္ေနပါ
ေလးညႇင္းပြင့္မွာ Eugenol ေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္ပါတယ္။ Eugenol ဟာ မိႈပိုးနဲ႔ ဘက္တီးရီးယား ပိုးမႊားေတြကို သုတ္သင္ႏိုင္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဂုဏ္သတိၱလည္းရွိတာမို႔ သင့္ကို ဖ်ားနာျခင္း မျဖစ္ခင္မွာဘဲ ေရာဂါပိုးမႊားေတြကို ေသေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးခဲမႈ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ေတြ က်ဆင္းေစကာ ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စေရာ အဆင့္ေတြ ျမင့္တက္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။
သစ္ႀကံပိုးေခါက္ အသံုးျပဳၿပီး ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာကို ကာကြယ္ပါ
USDA က ျပဳလုပ္တဲ့ ေနာက္ဆံုး သုေတသန ျပဳလုပ္ခ်က္အရ သစ္ႀကံပိုးေခါက္မႈန္႔ကို ေန႔စဥ္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း အသံုးျပဳသူေတြဟာ ေသြးတြင္းသၾကားအဆင့္ က်ဆင္းႏိုင္တာ၊ သဘာဝ အင္ဆူလင္ထုတ္လုပ္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္တာနဲ႔ ဆီးခ်ဳိမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးအတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ျမင့္တက္မႈကို ၂၆ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ၿပီး ေသြးေၾကာအတြင္းရွိေနတဲ့ တျခားအဆီေတြကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ကာ ေသြးေၾကာတြင္း ေသြးခဲမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ သစ္ႀကံပိုးေခါက္ရဲ႕ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္က သူ႔မွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ မ်ဳိးစံုပါဝင္လို႔ပါ။ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းစာ သစ္ႀကံပိုးေခါက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြဟာ သလဲသီး ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ ဒါမွ မဟုတ္ ဘလူးဘယ္ရီသီး ခြက္တစ္ဝက္စာ ပမာဏနဲ႔ တူညီပါတယ္လို႔ သုေတသန ျပဳသူေတြက ဆိုပါတယ္။
ပင္စိမ္းရြက္ (Sage) အသံုးျပဳၿပီး အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါကို ကာကြယ္ပါ
ေလ့လာမႈ အသစ္ေတြအရ ပင္စိမ္းရြက္ဟာ ဦးေႏွာက္စြမ္းအားေကာင္းေစၿပီး မွတ္ဉာဏ္မက်ဆင္းေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ကာ အယ္လ္ဇိုင္းမားနဲ႔ သူငယ္ျပန္ေရာဂါ (Dementia) ျဖစ္ႏိုင္ေျခနည္းေအာင္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ပင္စိမ္းရြက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြဟာ မွတ္ဉာဏ္ေမ့ေလ်ာ့တာကို ကာကြယ္ၿပီး တက္ႂကြမႈ ရွိေစတဲ့ အာ႐ံုေၾကာ ဆက္သြယ္မႈကို (neurotrasmitter) ခ်ဳိးဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အင္ဇိုင္းေတြ ထုတ္လုပ္မႈကို ေႏွးေကြးေစႏိုင္တာေၾကာင့္ပါလို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ အသံုးျပဳၿပီး ဆာေလာင္မႈ ေလ်ာ့ေအာင္လုပ္ပါ
အစာစားတာ လြန္ကဲမႈမျဖစ္ေအာင္ သင္စားတဲ့အစာထဲ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ (chili pepper) ထည့္စားပါ။ Capsaicin ပါဝင္တဲ့ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ပါဝင္တဲ့ဟင္းနဲ႔ ထမင္းစားတာေၾကာင့္ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ခ်ဳိးႏွိမ္တဲ့ GLP အဆင့္ေတြ ျမင့္တက္သြားၿပီး အစာစားခ်င္စိတ္ကို လႈံ႔ေဆာ္တဲ့ ghrelin အဆင့္ေတြ က်ဆင္းသြားတာေၾကာင့္ ဆာေလာင္မႈေတြ ေလ်ာ့က် သြားပါတယ္။
T i p s !
ေလးညႇင္းပြင့္အသံုးျပဳၿပီး က်န္းမာေအာင္ေနပါ
ေလးညႇင္းပြင့္မွာ Eugenol ေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္ပါတယ္။ Eugenol ဟာ မိႈပိုးနဲ႔ ဘက္တီးရီးယား ပိုးမႊားေတြကို သုတ္သင္ႏိုင္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ဂုဏ္သတိၱလည္းရွိတာမို႔ သင့္ကို ဖ်ားနာျခင္း မျဖစ္ခင္မွာဘဲ ေရာဂါပိုးမႊားေတြကို ေသေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးခဲမႈ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ေတြ က်ဆင္းေစကာ ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စေရာ အဆင့္ေတြ ျမင့္တက္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။
သစ္ႀကံပိုးေခါက္ အသံုးျပဳၿပီး ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာကို ကာကြယ္ပါ
USDA က ျပဳလုပ္တဲ့ ေနာက္ဆံုး သုေတသန ျပဳလုပ္ခ်က္အရ သစ္ႀကံပိုးေခါက္မႈန္႔ကို ေန႔စဥ္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း အသံုးျပဳသူေတြဟာ ေသြးတြင္းသၾကားအဆင့္ က်ဆင္းႏိုင္တာ၊ သဘာဝ အင္ဆူလင္ထုတ္လုပ္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္တာနဲ႔ ဆီးခ်ဳိမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးအတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ျမင့္တက္မႈကို ၂၆ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ၿပီး ေသြးေၾကာအတြင္းရွိေနတဲ့ တျခားအဆီေတြကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ကာ ေသြးေၾကာတြင္း ေသြးခဲမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ သစ္ႀကံပိုးေခါက္ရဲ႕ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္က သူ႔မွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ မ်ဳိးစံုပါဝင္လို႔ပါ။ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းစာ သစ္ႀကံပိုးေခါက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြဟာ သလဲသီး ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ ဒါမွ မဟုတ္ ဘလူးဘယ္ရီသီး ခြက္တစ္ဝက္စာ ပမာဏနဲ႔ တူညီပါတယ္လို႔ သုေတသန ျပဳသူေတြက ဆိုပါတယ္။
ပင္စိမ္းရြက္ (Sage) အသံုးျပဳၿပီး အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါကို ကာကြယ္ပါ
ေလ့လာမႈ အသစ္ေတြအရ ပင္စိမ္းရြက္ဟာ ဦးေႏွာက္စြမ္းအားေကာင္းေစၿပီး မွတ္ဉာဏ္မက်ဆင္းေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ကာ အယ္လ္ဇိုင္းမားနဲ႔ သူငယ္ျပန္ေရာဂါ (Dementia) ျဖစ္ႏိုင္ေျခနည္းေအာင္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ပင္စိမ္းရြက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြဟာ မွတ္ဉာဏ္ေမ့ေလ်ာ့တာကို ကာကြယ္ၿပီး တက္ႂကြမႈ ရွိေစတဲ့ အာ႐ံုေၾကာ ဆက္သြယ္မႈကို (neurotrasmitter) ခ်ဳိးဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အင္ဇိုင္းေတြ ထုတ္လုပ္မႈကို ေႏွးေကြးေစႏိုင္တာေၾကာင့္ပါလို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ အသံုးျပဳၿပီး ဆာေလာင္မႈ ေလ်ာ့ေအာင္လုပ္ပါ
အစာစားတာ လြန္ကဲမႈမျဖစ္ေအာင္ သင္စားတဲ့အစာထဲ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ (chili pepper) ထည့္စားပါ။ Capsaicin ပါဝင္တဲ့ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ပါဝင္တဲ့ဟင္းနဲ႔ ထမင္းစားတာေၾကာင့္ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ခ်ဳိးႏွိမ္တဲ့ GLP အဆင့္ေတြ ျမင့္တက္သြားၿပီး အစာစားခ်င္စိတ္ကို လႈံ႔ေဆာ္တဲ့ ghrelin အဆင့္ေတြ က်ဆင္းသြားတာေၾကာင့္ ဆာေလာင္မႈေတြ ေလ်ာ့က် သြားပါတယ္။
T i p s !
Purdue တကၠသိုလ္မွ သုေတသန ျပဳလုပ္ခ်က္အရ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ဟာ သင္ရဲ႕ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈကို လႈံ႔ေဆာ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းဗိုက္အဆီကို ေပ်ာ္ဝင္ ေစႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ အသံုးျပဳၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ပါ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အစြမ္းထက္ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း Lycopene ဟာ ကင္ဆာမွအစျပဳၿပီး ႏွလံုးေရာဂါအထိ ေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္မွာ ပါဝင္တဲ့ Lycopene ပမာဏဟာ ႐ိုး႐ိုးခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ပါဝင္တာထက္ သံုးဆပိုမ်ားပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အဆီနဲ႔ေရာၿပီး ခ်က္ထားရင္ သင့္ခႏၶာကိုယ္က Lycopene ကို စုပ္ယူမႈ အေကာင္းဆံုးမို႔ပါ။
ဇာတိပိၹဳလ္သီး အသုံးျပဳၿပီး စိုးရိမ္စိတ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ဇာတိပၹိဳလ္သီးကို စားသံုးတာေၾကာင့္ စိတ္ဖိစီးမႈေတြ ေလ်ာ့သြားၿပီး အိပ္စက္မႈ ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဇာတိပၹိဳလ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ Phenylpropanoids ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းဟာ အာ႐ံုေၾကာစနစ္ကို ေအးခ်မ္းေစၿပီး ညသန္းေခါင္ တစ္ေရးႏိုးျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဇာတိပၹိဳလ္သီးမွာ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္ C နဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္ေတြလည္း မ်ားစြာပါဝင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဇာတိပၹိဳလ္သီးကို စားရမွာ ခက္ခဲေနရင္ Pumpkin pie (ေရႊပုစြန္ ကိတ္မုန္႔ဆိုင္မွာ ေရာင္းတတ္ပါတယ္) ဝယ္စားပါ။ ကန္စြန္းဥ Sauce လုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳႏိုင္သလို ႏြားႏို႔ပူပူထဲမွာလည္း အမႈန္႔ႀကိတ္ၿပီး ထည့္ေသာက္လို႔ရပါတယ္။
ေဒါက္တာ ခင္မိုးမိုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ အသံုးျပဳၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ပါ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အစြမ္းထက္ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း Lycopene ဟာ ကင္ဆာမွအစျပဳၿပီး ႏွလံုးေရာဂါအထိ ေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္မွာ ပါဝင္တဲ့ Lycopene ပမာဏဟာ ႐ိုး႐ိုးခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ပါဝင္တာထက္ သံုးဆပိုမ်ားပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အဆီနဲ႔ေရာၿပီး ခ်က္ထားရင္ သင့္ခႏၶာကိုယ္က Lycopene ကို စုပ္ယူမႈ အေကာင္းဆံုးမို႔ပါ။
ဇာတိပိၹဳလ္သီး အသုံးျပဳၿပီး စိုးရိမ္စိတ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ဇာတိပၹိဳလ္သီးကို စားသံုးတာေၾကာင့္ စိတ္ဖိစီးမႈေတြ ေလ်ာ့သြားၿပီး အိပ္စက္မႈ ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဇာတိပၹိဳလ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ Phenylpropanoids ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းဟာ အာ႐ံုေၾကာစနစ္ကို ေအးခ်မ္းေစၿပီး ညသန္းေခါင္ တစ္ေရးႏိုးျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဇာတိပၹိဳလ္သီးမွာ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္ C နဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္ေတြလည္း မ်ားစြာပါဝင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဇာတိပၹိဳလ္သီးကို စားရမွာ ခက္ခဲေနရင္ Pumpkin pie (ေရႊပုစြန္ ကိတ္မုန္႔ဆိုင္မွာ ေရာင္းတတ္ပါတယ္) ဝယ္စားပါ။ ကန္စြန္းဥ Sauce လုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳႏိုင္သလို ႏြားႏို႔ပူပူထဲမွာလည္း အမႈန္႔ႀကိတ္ၿပီး ထည့္ေသာက္လို႔ရပါတယ္။
ေဒါက္တာ ခင္မိုးမိုး
No comments:
Post a Comment